16.7.09

komitmen part2

tetibe je terkeluar dari mulut yat tadi.."iskk..susah siot nak bagi komitmen"aku terdiam..aku teringat kat entry aku yang sebelum ni..aku tak berapa nak faham perihal komitmen ni..pastu is dengan muke nak marah dia bersuara.."kenapa lak? apa yang susahnya?" yat jawab.."ye la..mana nak kejar mak bapak..mana nak jumpe bf aku..nak kene lepak dengan kawan2 lagi..tak masuk lagi budak2 kat opis tu..sume nak kena jaga..kang buat bodoh dorang kecik ati..dorang bukan tau aku ni banyak tanggungjawab lain..patut la suami makcik aku lari bila anak no7 dia lahir..takut nak hadap tanggungjawab dia r tu..da la mak bapak dia..dia nak kene jaga..dengan anak2 lagi..bini dia..iskk.."is laju je nak mnjawab tapi aku potong cakap dia.."komitmen tu apa weyh?"then sume pandang aku..
"perghh da besau2 pun tak tau ke?"mad

"tanggungjawab la makcik"yat
"hak elah...mengade2..ko buat2 tak tau kan..ingat aku tak tau kepala otak ko!" is
aku jawab...."eh bukan2..aku nak tahu..bukan aku tak tau..just nak tahu lg detail..ala..tanya pun tak boleh.."
tetibe is jawab.."ko selalu cakap ko tak mau kawen kan..ko takut ade anak kan..ko kesian kat syam sebab terpaksa tanggung suami dia kan..orang yang care pasal benda2 ni..dia sebenarnya faham ape maksud komitmen..ko tak caye..cuba ko recall balik pe reason ko tak mau kawen..u'll know the answer ngok!"
aku da terdiam.."garangnya..ye la2.."
is cakap lagi" selalunya orang yang takut' selalu avoid dari masalah2 macam ni sebenarnya dia la yang paham sepaham pahamnye meaning sebenarnya komitmen! tu pasal dia asik mengelak..cakap tak mau le..tak berani r...tak sedia..tak itu! tak ini!..ko tengok aku da marah..perghh.."
"ok2...da2..yang ko tetibe tanya ni pehal?" yat tanya
..............................

*aku rasa cakap is tu betul la.tak pasal2 kene ceramah..

2 comments:

  1. komitmen? ermm...sgt berat..

    ReplyDelete
  2. macam junjung kapal selam dia punya berat...

    ReplyDelete